Bij het installeren van een airco zijn er diverse stappen en overwegingen die je moet maken. Het begint met het plannen van de installatie door een gecertificeerde installateur, die de benodigde kabels en leidingen trekt en ervoor zorgt dat de elektrische infrastructuur geschikt is. De installatietijd en kosten kunnen variëren afhankelijk van het type systeem en de toegankelijkheid van de locatie. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of er een vergunning nodig is, wat afhankelijk kan zijn van lokale bouwregels en de specifieke situatie van je woning.
Wat te verwachten bij installatie airco
Bij het installeren van een airco zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Controleer eerst de afmetingen van de airco en ga na op welke plekken in je woning een binnenunit kan worden geplaatst. Voor een split airco moet er ook een buitenunit worden geplaatst, die voldoende ruimte nodig heeft om te ventileren.
Een installateur zal na het aanvragen van een offerte langskomen om de installatie te plannen. Voor het installeren van een airco moeten onder andere kabels en leidingen worden getrokken.
Wist je dat? Niet alleen een airco, maar onder andere een lucht-water warmtepomp en water-water warmtepomp kunnen ook koelen in combinatie met een vloerverwarming.
Hoe lang duurt de installatie van een airco?
De installatietijd van een airco kan variëren van enkele uren tot een volledige dag, afhankelijk van verschillende factoren. Voor een eenvoudige monoblock airco kan de installatie vaak binnen 2 tot 4 uur worden voltooid, terwijl een complexer split systeem doorgaans 4 tot 8 uur kan duren. Factoren die de installatietijd beïnvloeden zijn onder andere:
- Type airco: Monoblock systemen zijn eenvoudiger en sneller te installeren dan split systemen, die zowel een binnen- als buitenunit vereisen.
- Locatie en toegankelijkheid: De toegankelijkheid van de installatieplaats kan de tijd beïnvloeden. Moeilijk bereikbare locaties of het werken op hoogte kan extra tijd kosten.
- Voorbereiding van de installatieplaats: Het voorbereiden van de installatieplaats, zoals het maken van gaten voor leidingen of het versterken van muren, kan extra tijd in beslag nemen.
- Complexiteit van de elektrische aansluiting: Het aanleggen van nieuwe elektrische groepen of het aanpassen van bestaande bedrading kan de installatietijd verlengen.
De kosten voor het installeren van een airco hangen vooral af van de tijd die een installateur nodig heeft om het systeem te plaatsen. Hierbij geldt uiteraard hoe langer een installateur bezig is, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Door een offerte aan te vragen bij Vaillant koppelen we je aan installateur in de buurt die advies op maat zal geven.
Interesse in een airco?
Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een airco bij jou thuis.
Heb je een aparte groep nodig voor een airco?
Mogelijk moet je voor het installeren van een airco een nieuwe groep aanmaken in de meterkast. Dit hangt echter af van het vermogen van de airco en de bestaande infrastructuur in je woning. Kleinere systemen kunnen in sommige gevallen worden aangesloten op een bestaande groep, mits deze niet te zwaar belast is. Grotere systemen, zoals een split airco, vereisen vaak een aparte groep vanwege hun hogere vermogen.
Vóór het installeren van een airco is het belangrijk om de groepen in de meterkast te controleren en ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de veiligheidsnormen. Laat werk aan de meterkast enkel uitvoeren door een gekwalificeerde elektricien.
Vergunning airco plaatsen
Bij het plaatsen van een airco kan het nodig zijn dat je een vergunning moet aanvragen, afhankelijk van waar je woont en de specifieke situatie. Volgens de regels in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het omgevingsplan, kun je soms zonder vergunning een airco installeren. Dit is meestal het geval als je niets aan de draagconstructie van je huis verandert. Ongeacht of je een vergunning nodig hebt, moet je huis altijd voldoen aan de bouwregels.
Voor het ruimtelijke deel van de installatie kunnen de regels verschillen per gemeente. Sinds 2024 kunnen gemeenten deze regels zelf aanpassen, dus het is slim om via het Omgevingsloket te controleren wat voor jouw locatie geldt. Als je in een monumentaal pand woont, heb je altijd een vergunning nodig. Daarnaast kunnen er regels zijn over hoe de airco eruitziet en hoeveel geluid hij maakt, vooral als dit je buren kan hinderen. Doe de gratis Vergunningscheck of neem contact op met het vergunningsloket van je gemeente.
Welke airco installeren?
Een monoblock airco is een enkelvoudig systeem waarbij alle componenten in één unit zijn geïntegreerd. Dit type airco vereist geen buitenunit en is meestal eenvoudig te installeren, vaak door een afvoerslang naar buiten te leiden via een raam of muur. Monoblock systemen zijn ideaal voor kleinere ruimtes of situaties waar het plaatsen van een buitenunit niet mogelijk is, zoals in appartementen zonder balkon of in historische gebouwen waar buiteninstallaties niet zijn toegestaan. Ze zijn doorgaans minder krachtig dan split systemen en kunnen meer geluid produceren, omdat de compressor zich binnen bevindt.
Een split airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn door leidingen. Dit systeem is geschikt voor grotere ruimtes en biedt efficiëntere koeling én verwarming. Split systemen zijn binnen minder goed te horen, omdat de compressor buiten is geplaatst. Ze zijn veelzijdiger in termen van installatieopties en kunnen meerdere binnenunits ondersteunen voor het koelen van verschillende kamers. Kies voor een split aircosysteem als je behoefte hebt aan krachtige, stille koeling en de mogelijkheid hebt om een buitenunit te plaatsen.
Interesse in een airco?
Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een airco bij jou thuis.
Mag je een airco zelf plaatsen?
Het is niet toegestaan om zelf een airco te plaatsen zonder F-gas certificaat. Een aircosysteem bevat namelijk koudemiddel, wat schadelijk kan zijn voor het milieu. Enkel gecertificeerde monteurs mogen met dit koudemiddel werken. Daarnaast moet er voor een airco vaak een nieuwe groep in de meterkast worden aangemaakt, wat beter kan worden uitbesteed aan een ervaren installateur.
Omdat veel airco’s in de zomer worden geïnstalleerd, hebben installateurs met een F-gas certificaat het tijdens deze maanden vaak erg druk. We raden daarom aan om op tijd een offerte aan te vragen.
Onderhoud en service
Het onderhoud van een aircosysteem is niet wettelijk verplicht. We raden echter aan om in ieder geval één keer per jaar een installateur langs te laten komen om het systeem na te lopen en schoon te maken.
Door regelmatig onderhoud uit te voeren kunnen mogelijke problemen in de toekomst worden vermeden en verleng je de levensduur van je airco. Bovendien kan een goed onderhouden airco efficiënter functioneren, waardoor het energieverbruik waarschijnlijk lager uitvalt. Voor airco onderhoud kan je contact opnemen met de installateur van het systeem of vind een installateur bij jou in de buurt. Een gedeelte van het airco onderhoud zelf doen is ook mogelijk.